Lansare Eminescu si India
Miercuri, 13 ianuarie 2010, ora 18:00, la Muzeul National al Literaturii Române din Bdul. Dacia nr. 12, va avea loc lansarea cãrtii
Eminescu si India, de Amita Bhose.
Evenimentul, prilejuit de împlinirea a 160 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, readuce publicului românesc o carte de referintã dedicatã marelui poet,
Eminescu si India, cartea fiind "cea mai amplã si mai sistematicã tratare a problemei relatiiilor dintre gândirea indianã si opera lui Mihail Eminescu" (Sergiu Al-George). Initial tezã de doctorat, susttnutã în 1975 sub conducerea prof. dr. docent Zoe Dumitrescu-Busulenga, cercetarea aduce autoarei renumele de "a fi unul dintre cei mai avizati cercetãtori ai istoriei pãtrunderii culturii indiene în spatiul cultural european." (George Munteanu).
Amita Bhose (Calcutta, 1933 - Bucuresti, 1992) este prima traducãtoare a lui Eminescu în spatiul asiatic -
Eminescu: Kavita (Poezii), Calcutta, 1969 -, traducerile fiind realizate în bengali. Amita Bhose si-a dedicat întreaga existentã interpretãrii cât mai exacte a tuturor "urmelor" si influentelor indiene în opera eminescianã. Dragostea pentru poezia lui Eminescu a determinat-o sã se stabileascã în România, unde a predat bengali, sanscritã si civilizatie indianã la Universitatea Bucuresti, totodatã traducând în bengali literaturã românã, scriind articole, studii, sustinând conferinte despre Eminescu, literatura românã si indianã.
Eminescu si India este nu numai o cercetare a influentelor indiene în opera eminescianã, ci si "o confirmare a locului de hotãrâtoare rãscruci si influente pe care-l reprezintã în cultura universalã contributia româneascã". (Zoe Dumitrescu-Busulenga).
În demersul sãu, autoarea a mers pe drumuri nebãtute, concluzionând: "Mihai Eminescu e singurul poet european care a fãcut India nemuritoare în tara sa".
Cartea, apãrutã la editura Cununi de stele, contine o prefatã si o postfatã realizate de prof. dr. docent Zoe Dumitrescu-Busulenga, care creioneazã si un portret inedit al omului Amita Bhose, nu numai al cercetãtoarei Amita Bhose, si reproduce referatele personalitãtilor istoriei literare ale momentului.
În cadrul lansãrii vor evoca personalitatea Amitei Bhose si rolul sãu în cultura românã:
- Lelia Rãdulescu, Biblioteca "Ioan Slavici".
- Elena Andronache, fostã studentã si colaboratoare a Amitei Bhose.
- Carmen Musat-Coman, fostã studentã, colaboratoare a Amitei Bhose, director editorial Cununi de stele.