Radha si Krisna

Chandidas


Radha si Krisna


25

An aparitie carte: 2009

Numar de pagini: 200

Formatul cartii: 13/21 cm

ISBN: 978-606-92044-1-2
 
Traducere din bengali si studiu introductiv de Amita Bhose.

Una dintre cele mai frumoase si mai sensibile creatii artistice din literatura bengali.

Chandidas, întemeietorul literaturii vaisnave în Bengal, prezintã, sub forma unui roman de dragoste de mare frumusete, mitul cuplului divin Krisna si Radha care stã la baza celui mai rãspândit cult religios din India si care a exercitat, timp de secole, influente deosebite asupra filosofiei, esteticii, literaturii, artelor plastice, muzicii si coregrafiei indiene, culte si populare.

Având un caracter alegoric, poemul se adreseazã deopotrivã celor interesati, din motive stiintifice ori culturale, de aspectele mentionate mai sus ale spiritualitatii indiene precum si amatorilor de literaturã laicã, beletristicã.

Radha si Krisna reprezintã capodopera lui Chandidas. Reluând un motiv mitologic indian frecvent întâlnit în folclor - dragostea dintre divinul Krisna si pãstorita Radha - si în literatura cultã, povestea dintre Radha si Krisna a circulat mai întâi oral în toate limbile indiene, inclusiv sanscrita.

Pornind de la legenda aceasta, Chandidas a realizat una dintre cele mai frumoase si mai sensibile creatii artistice din literatura bengali.

Traducerea a fost realizatã dupã un numãr de poezii selectionate din mai multe editii antologice publicate în limba bengali în India si în Bangladesh.

Volumul cuprinde textul poeziilor traduse în prozã, un minim numãr de note, pentru a explica termenii specifici indieni si un amplu studiu introductiv despre Chandidas, viata divinului Krisna, istoricitatea lui Krisna, contopirea lui Visnu, momentul aparitiei Radhei în constiinta indianã, literatura vaisnavã, filosofia visnuitã, codul estetic al literaturii vaisnavã, Visnu-Krisna în sculpturã, Radha si Krisna în picturã.
 
Editura   | Carti   | Noi aparitii   | Evenimente   | Presa    | Contact    | Blog    | office@edituracununidestele.ro

AmitaBhose.net
AmitaBhose.Net