De la Durga puja la lumea lui Kalidasa

Amita Bhose


De la Durga puja la lumea lui Kalidasa


15

An aparitie carte: 2012

Numar de pagini: 144

Formatul cartii: 13/21 cm

ISBN: 978-606-93049-4-5
 
Emisiuni radiofonice la Radio România (1990-1991).

În anii 1990 si 1991, la Radiodifuziunea Românã, între orele 9:00 si 10:00, alãturi de glasul cu un dulce accent moldovenesc al realizatorului emisiunii Rãspundem ascultãtorilor, domnul Emil Burlacu, se auzea, uneori, pentru câteva minute, o altã voce, "melodioasã, în alto, sigurã, cu grijã în rostire, dar nicidecum alteratã de ostentatie", dupã cum avea s-o caracterizeze gazda sa. Vocea Amitei Bhose. Bineînteles, nu aveau cum sã treacã neobservate scurtele sale interventii sale radiodifuzate. Scrisorile ajunse la redactie, pe numele domniei sale mãrturisesc entuziasmul si curiozitatea ascultãtorilor. Amita Bhose era un nume bine cunoscut si cu un loc aparte în rândul literatilor, al mediului universitar, publicul larg însã era mai putin familiarizat cu activitatea domniei sale. De aceea, românii, iubitori dintotdeauna ai Indiei, tocmai iesiti de sub Cortina de Fier si încã tânjind dupã India cea îndepãrtatã si magicã - cãci visul multora de a cãlãtori abia mai târziu avea sã fie împlinit - au descoperit-o cu uimire si bucurie pe mesagera venitã tocmai de la Gangele mãret si stabilitã aici din dragoste pentru opera lui Eminescu. Locuia deja de 20 de ani în România, predând la Universitate limba lui Tagore - bengali - si limba zeilor - sanscrita, contribuise cu studii importante la istoria eminescologiei, fãcuse cunoscutã cultura românã în India prin traduceri, articole, interviuri si acelasi lucru procedase în România cu cultura indianã autenticã'

Într-un limbaj accesibil, in emisiunile sale Amita Bhose fãcea ca orice ascultãtor sã poatã închide ochii si sã cãlãtoreascã împreunã cu domnia-sa pe strãzile Calcuttei natale sau pe câmpiile Bengalului, la sãrbãtorile prilejuite cu ocazia Zilei zeitei Durga, a zeitei întelepciunii si artei, Sarasvati. Ascultãtorul îl cunostea apoi pe cel mai mare yoghin al Indiei - Ramakrishna Paramhamsa sau pe Swami Vivekananda, afla semnificatiile termenilor" dharma" si se lãmurea ce înseamnã atât de invocata "karma". Descoperea cã Eminescu si Tagore au gândit aproape la fel desi nu s-au întâlnit niciodatã, cucerea lumea împreunã cu Buddha, printul din neamul Sakya. Privea si el norii de pe cer si asculta istoria lui Kalidasa si a nemuritorului sãu poem Norul mesager. Copilãrea o datã cu Krisna si trãia cea mai frumoasã poveste de dragoste indianã - dintre Radha si Krisna. Descoperea avatarii zeului Visnuu dar si cum a pãtruns spiritul crestin în spiritualitatea indianã. Vizita lui Tagore în România era, clar un eveniment al sfertului de secol XX dar si prezentul se manifesta neasteptat si violent - asasinarea lui Ragiv Gandhi. Eposul indian Mahabharata, cu cunoscutul sãu poem filosofic Bhagavad-gita, tradus cu mãiestrie de Sergiu Al-George nu avea cum sã lipseascã din evocãrile domniei sale.

Iar dincolo de toate aceste teme era timbrul vocal ce dezvãluia sufletul. Un timbru cald, melodios, al povestitoarei-scriitoare implicate emotional în evocare: "Zilele acestea am fost furatã de nostalgie. Amintirile tãrii se împleteau în mod firesc cu cele ale copilãriei. Mã uitam la cerul senin, tomnatec al Bucurestiului, si mã plimbam, cu gândul, pe câmpiile Bengalului. Vântul unduia prin lanurile de orez, pline cu spice verzi. Roiuri de albine zumzãiau deasupra lacurilor încãrcate cu lotusii albi si rosii. Plantele gingase de kas împodobite cu flori albe se legãnau. Iarba umezitã de rouã era împrãstiatã cu flori albe de sefali, asemãnãtoare celor de castan. Pãsãrile cântau în cor. Si eu - întoarsã la vârsta bucuriei si a inocentei, fredonam un cântec al toamnei si culegeam flori în poala sariului meu."


Cartea reuneste, cronologic, emisiunile radiofonice ale Amitei Bhose din cadrul rubricii "Rãspundem ascultãtorilor" realizatã de Emil Burlacu la Radiodifuziunea Românã.

Subiectele se referã cu precãdere, la mitologie, religie, filosofie, istorie, literaturã, folclor, prezenta limbii bengali în România, istoria studiilor indiene din tara noastrã, Eminescu, Tagore.



 
Editura   | Carti   | Noi aparitii   | Evenimente   | Presa    | Contact    | Blog    | office@edituracununidestele.ro

AmitaBhose.net
AmitaBhose.Net