Proverbe si cugetari sanscrite

Amita Bhose


Proverbe si cugetari sanscrite


10

An aparitie carte: 2016

Numar de pagini: 112

Formatul cartii: 10,5/18 cm

ISBN: 978-973-8185-11-1
 
"Învãtãtura îti înlãturã nelãmuririle si te face sã vezi lucrurile ce nu se vãd cu ochii. Învãtãtura reprezintã ochii adevãrati ai omului; cel care n-o are este realmente orb."

Limba sanscritã - limba divinã - este atestatã ca fiind cea mai nuantatã si cea mai rafinatã dintre toate limbile clasice.

Cãutarea necontenitã a eului - încercare de a exprima inexprimabilul - a dus la evolutia acestei limbi, a acestei gândiri în care lingvistica, logica si filosofia s-au întrepãtruns. Întrebarea omului - Ce sunt eu? sau Cine sunt eu? - îsi gãseste rãspuns în operele antice. Cã e vorba de cod de comportare, de povesti si învãtãturi sub formã de dialoguri sau cã e vorba de sute de legende intercalate, toate proslãvesc virtutea, onestitatea, spiritul de sacrificiu, devotiunea, întru îndrumar de comportare, de evolutie spiritualã.

În aceastã carte cu o copertã ca o bijuterie, elegantã si discretã, sunt reunite proverbe si cugetãri din cele mai importante opere - Ramayana, Mahabharata, Bhagavadgita, Upanisade, Legile lui Manu, Pancatantra...

Cugetarile lui Kalidasa si Sudraka întregesc tabloul întelepciunii indiene, culese si tãlmãcite din sanscritã de Amita Bhose, exegetã a operei eminesciene, prima traducãtoare a lui Eminescu în Asia, scriitoare, traducãtoare, profesoarã de bengali, sanscritã si civilizatie indianã la Universitatea Bucuresti (1972-1991).

Cartea contine o introducere semnatã Amita Bhose - Cãrti de întelepciune indiene, textul conferintei sustinute în ianuarie 1985 la Universitatea Cultural-Stiintificã Bucuresti, Sala Dalles. Pe coperta IV e reprodus un manuscris al Amitei Bhose.

Cuvântul înainte e semnat de Carmen Musat-Coman, îngrijitoare a editiei.

Nota - editia 1 a aparut in 2012.
Editia a doua a fost tiparita in 2016
 
Editura   | Carti   | Noi aparitii   | Evenimente   | Presa    | Contact    | Blog    | office@edituracununidestele.ro

AmitaBhose.net
AmitaBhose.Net